dimarts, 9 de febrer de 2016

Crònica del taller 'Mindfullness'

Els dies 12, 19 i 26 de gener de 2016 es va realitzar a l’escola el primer taller de Mindfulness organitzat per l’AMPA i impartit per Rosa Navarro i Carles Ruiz Felter de Mindful Barcelona.

Un dels assistents ens explica que en Carles (coaching) i la Rosa (Mindfulness per a nens) van aconseguir guanyar-se al seu auditori creant un clima de complicitat i confiança entre els assistents. I, a priori, no semblava gens fàcil, ja que a vegades les consignes que donaven xocaven amb la manera de pensar i el ritme de vida en el que tots ens veiem arrossegats en el nostre dia a dia.

El “Mindfulness” o la “Consciència Plena” es pot dir que té el seu origen en la saviesa oriental (budisme). Fa uns 40-50 anys la van reinventar els americans i l’han estès pel món occidental. Quins beneficis han aconseguit? Amb la seva pràctica, moltes persones han aconseguit reduir els seus símptomes d’ansietat, depressió i estrès.

Aquest taller ha permès als assistents iniciar-se en aquests conceptes i realitzar alguna pràctica. Asseguts o estirats, en posició Mindfulness amb l’esquena ben recta i els peus ben recolzats a terra, sentint la terra sota els peus, recorrent tot el cos, membre a membre, fent-los presents. A poc a poc van passant per totes les parts, respirant alhora, pausats, tranquils, sentint com entra l’aire pel seu nas, com surt, la temperatura,... Atenció! No es tracta de relaxar-se, sinó d’ésser conscients, però si el cap se’n va amb algun pensament d’una cosa que ens ha passat durant el dia, no passa res, el primer és ser amable amb un mateix i ser
comprensiu... Si ve una sensació de picor... No et gratis! Observa aquesta sensació i encara que
alguna vegada no resisteixis la temptació de gratar-te ja veuràs com a poc a poc passarà i
desapareixerà.


El Mindfulness ens ensenya a ser capaços de , davant d’allò que ens molesta o afecta, posar distància, apartar les emocions, observar-ho, no jutjar-ho, i acceptar-ho tal com és. Aprendre a acceptar el que ens envolta. No som les nostres emocions i per tant les nostres respostes no han d’estar dominades per elles. Parar, respirar, observar i no jutjar.

Aquests nous conceptes han donat lloc a interessants debats entre els assistents. Vivint en un món molt estressant i emocional on les situacions ens arrosseguen sense que nosaltres en siguem conscients. Practicar el Mindfulness ens dóna distància i capacitat de concentració i observació perquè quan donem resposta a una situació no sigui una reacció provocada per les emocions sinó una resposta amb consciència plena.

Rosa Navarro va posar un vídeo d’una escola on ella imparteix Mindfulness a nens. Era molt curiós com ells l’havien adoptat per a fer desaparèixer els empipaments quan tenien problemes a casa o amb altres nens. “Fes Mindful body” es deien entre ells, “respira, tranquil, i si no te’n surts, no pateixis, t’ho tornem a explicar”.